Oletko tuntenut itsesi joskus alavireiseksi? Väsymys ja matala fiilis voivat olla merkkejä lähestyvästä uupumuksesta. Kun mieliala laskee eikä ihminen tunne olevansa tasapainossa, voi vointi lähteä lipumaan kohti uupumusta.
”Kun mieliala on laskenut, voi olo olla sellainen, ettei mikään huvita. Fiilis on väsynyt, töissä ei riitä motivaatio, ei jaksa harrastaa eikä tehdä kivoja juttuja. Näkemys itsestä on ankea”, Happi Healthin mielenhuollon asiantuntija Soile Roth kuvailee.
Ihminen ei välttämättä jaksa pitää huolta kodista tai olla ystäviensä kanssa. Tilanteeseen saattavat liittyä myös univaikeudet: unta voisi riittää, vaikka kuinka tai uni voi olla katkonaista.
Työkaverissa tai läheisessä voimavarojen hiipumisen voi tunnistaa siitä, että henkilössä tapahtuu jonkinlainen muutos. Sosiaalinen persoona voi muuttua vetäytyväksi ja varautuneeksi eikä ole yhtä ulospäinsuuntautunut ja energinen kuin ennen. Voi myös olla, että hän on surullisempi, hänen on vaikea tehdä päätöksiä tai hän ei pysty keskittymään yhtä hyvin aiemmin.
Mitä tällaisessa tilanteessa pitäisi tehdä?
Löydä arjen tukipilarit Voimavarahelpistä
Alavireisyyttä voi lähteä purkamaan ammattilaisen kanssa. Tradekan sairauskassalla on suorakorvaussopimus Happi-mielenhuoltopalvelun kanssa, jossa maksat itse vain omavastuuosuuden 20%.
Voimavarahelppi soveltuu tilanteeseen, jossa voimavarat alkavat olla vähissä. Nopeasti käyttöön otettu keskusteluapu voi pelastaa oman olotilan ennen kuin se uhkaa painua vakavammaksi.
”Voimavarahelppi antaa voimavaroja arkeen. Se tukee ihmisen minäpystyvyyttä ja auttaa vahvistamaan oman elämän tukipilareita. Helpin mielikuvaharjoitukset vahvistavat toiveikkuutta ja mielen hyvinvointia”, Happi Healthin Soile Roth kertoo.
Helppiin sisältyy 5 x 45 minuutin mittaiset videotapaamiset henkilökohtaisen terapeutin kanssa sekä teemoittain etenevät harjoitukset.
Soile Roth on huomannut, että asiakkaiden olo alkaa helpottaa usein jo ensimmäisellä keskustelukerralla.
Voimavarahelppi voi esimerkiksi:
- auttaa keksimään keinoja, joiden avulla arkeen saa iloa, energiaa ja väljyyttä.
- antaa ratkaisuja, joiden avulla ajatukset muovautuvat positiivisemmiksi ja toimintakyky vahvistuu.
- auttaa säätelemään kuormitusta, jottei toimintakyky heikkene.
Terapeutin kanssa voidaan pohtia esimerkiksi seuraavia asioita:
- Millaiset muutokset ja harjoitukset auttaisivat jaksamaan arjessa ja tuomaan siihen hengähdystaukoja?
- Mitkä ovat arvoni ja miten ne näkyvät arjessani? Miten arkea pitäisi muokata, jotta arvot tulisi huomioitua paremmin?
- Miten tunnistan ja ilmaisen omat rajani ja tarpeeni ajoissa niin, etten ajaudu stressin kouriin.
Happi-palvelun käyttäjän kommentti:
”Voimavarahelpin avulla vahvistin kykyäni ylläpitää positiivista mielialaa. Haluan edelleen kehittää itsemyötätuntoa ja oppia hyväksymään itseni sellaisena kuin olen.”
Tutustu Happi-mielenhuoltopalveluun ja Helppeihin lataamalla Happi Health sovellus.
Sairauskassan jäsenenä maksat viiden kerran helpistä vain omavastuuosuuden 200,55€, joka laskutetaan neljässä erässä.