Tradekan sairauskassan usein kysytyt kysymykset ja ohjeet

Olenko oikeutettu sairauskassan jäsenyyteen?

Tradekan sairauskassaan kuuluvat kassan säännöissä mainitut työnantajat ja heidän työntekijänsä. Näitä ovat Ajovarma Oy, A-Katsastus Group Oy, A-Katsastus Oy, Bastion Catering Oy, CPR Finland Oy, Hangon Makaronitehdas Oy, Jonathan Ravintolapalvelut Oy, K1 Katsastajat Oy, Lehtipiste Oy, Med Group Ensihoitopalvelu Oy, Med Group Oy, Mikkelin Hoivapalvelut Pelakuu Oy, Osuuskunta Tradeka, Putinki Oy,  Restel Casual Oy, Restel Fast Food Oy, Restel Mexican Food Oy, Restel Oy, Restel Ravintolat Oy, Suomen Korttipiste Oy, Tradecar Oy, Tradecare Oy, Tradeka-sijoitus Oy, Tradeka-Yhtiöt Oy ja Yhdessä Huomiseen Oy

 • Jos työsuhteesi on toistaiseksi voimassaoleva, tulee sinusta sairauskassan jäsen koeajan jälkeen.
 • Jos olet osa-aikaisessa työsuhteessa, pitää keskimääräisen työaikasi olla työsopimuksessa vähintään 10 tuntia/viikko tai 30 tuntia/kolme viikkoa.
 • Jos olet määräaikaisessa työsuhteessa, joka kestää yli 6 kuukautta, tulet sairauskassan jäseneksi koeajan jälkeen. Lisävaatimuksena on, että tämä työ on pääasiallinen toimeentulosi.

Jäsenyys kassaan päättyy, kun kassan jäsen eroaa kassan piiriin kuuluvan työnantajan palveluksesta, siirtyy eläkkeelle tai saa pääasiallisen toimeentulonsa muualta. Jäsenelle ei erotessaan palauteta maksettuja jäsenmaksuja.

Mikä on sairauskassa?

Tradekan sairauskassa on työsuhde-etusi. Sairauskassa toimii sairausvakuutuslain mukaisena työpaikkakassana eli se muun muassa ratkaisee sairausvakuutuslain mukaiset hakemukset, joista Kela suorittaa korvaukset. Kaikki sairausvakuutusasiasi hoidetaan siis kassan kautta ja kassasta saat aina neuvoja etuuksien hakemiseen.

Lisäksi sairauskassa korvaa lisäetuuksina esimerkiksi silmälaseja ja hammaslääkärikäyntejä. Katso Korvaukset-sivulta, mistä kaikesta saat korvauksia.

Korvaukset

Meneekö jäsenmaksu automaattisesti?

Kyllä, kassan jäsenmaksu peritään sairauskassan jäsenten palkasta automaattisesti. Jäsenmaksu on 0,75 % bruttotuloista, kuitenkin enintään 420 euroa kalenterivuodessa.

Jos esimerkiksi tienaat bruttona 2 000 euroa kuukaudessa, on jäsenmaksusi 15 euroa kuukaudessa eli 180 euroa vuodessa.

Kassan tarjoamat lisäedut ja osa hallintokuluista rahoitetaan jäsenmaksujen lisäksi työnantajien kannatusmaksuilla. Lisäksi osana Tradeka-konsernin vastuullisuusstrategiaa myös Tradeka-Yhtiöt Oy osallistuu kassan toiminnan rahoittamiseen maksamalla osan kaikkien jäsenten jäsenmaksuista.

Sairauskassan sääntöjen mukaan kassan hallitus voi korottaa tai alentaa jäsenmaksua määräajaksi.

Miten todistan sairauskassan jäsenyyteni?

Jäsenyys todistetaan Kela-kortilla.

Saat kotiisi Kelalta uuden Kela-kortin, kun sinusta tulee Tradekan sairauskassan jäsen. Uudessa kortissa on merkintä sairauskassan jäsenyydestä.

Kun jäsenyytesi päättyy, saat Kelalta taas uuden kortin.

Miten toimin kun sairastun?

 • Kun sairastut, ilmoita siitä heti lähimmälle esimiehellesi.
 • Toimita lääkärin tai työterveyshoitajan antama sairauslomatodistus esimiehelle tai palkkatoimistoon. Noudata oman organisaatiosi ohjeita tässä.
 • Jos sairauspoissaolosi kestää yli 10 päivää, työnantajasi hakee sairauspäivärahaa. Jos sairausaikasi on palkatonta, täytä sairauspäivärahahakemus Kelan asiointipalvelussa. Nopein tapa on täyttää hakemus verkossa, mutta tarvittaessa voit hakea lomakkeen myös Kelan toimistosta tai sairauskassasta. Ohjeet lomakkeen täyttämiseen löydät Kelan verkkosivuilta.
 • Jos et tiedä, onko sairauslomasi palkallista vai palkatonta, kysy asiaa esimieheltäsi.
 • Muista täyttää sairauspäivärahahakemus kahden kuukauden kuluessa sairauden alkamisesta.
 • Saat Kelalta päätöksen, jossa selvitetään sairausvakuutuslain mukaiset etuutesi. Tästä päätöksestä näet sairauspäivärahan, vanhempainpäivärahan ja sairaanhoitokorvausten maksupäivät. Mahdolliset lisäetuudet maksetaan, kun hakemuksesi on käsitelty kassassa.

Milloin kustannuksia korvataan?

Korvausta maksetaan ainoastaan sairauskassan jäsenyyden aikana syntyneistä kustannuksista. Jäsenellä ei ole oikeutta kassan korvauksiin palkattomien poissaolojen, kuten vuorotteluvapaan, opintovapaan tai hoitovapaan ajalta.

Kustannusten katsotaan syntyvän silloin, kun hoito annetaan tai tutkimus suoritetaan. Korvausten vuotuisia enimmäismääriä tarkasteltaessa korvausperuste määräytyy hoitoajankohdan mukaan, ei sen mukaan, milloin kustannukset on maksettu.

Jotta sairauskassa korvaa käyntisi, sinulla pitää olla psykiatrin erikoislääkärin, suu- ja leukakirurgian erikoislääkäri ja hammaslääkärin määräys ennen kuin hakeudut hoitoon tai tutkimuksiin. Tutkimus- ja hoitomääräys on voimassa yhden vuoden ja hammaslääkärin määräys suuhygienistille kaksi vuotta. Muuten hoito ja tutkimus ei edellytä lääkärin lähetettä.

Onko korvauksissa rajoituksia?

Sairauskassan jäsenelle ei makseta korvauksia, jos hän sairastuu työnseisauksen (lakko) tai palkattoman vapaan aikana.

 

Korvaukset

Miten haen korvauksia?

Yleensä korvauksia haetaan Kelan hyväksymillä hoitopaikan täyttämillä lomakkeilla, mutta jos Kela-korvaus on jo vähennetty, riittää pelkän laskun toimittaminen kassaan.

Myös julkisen terveydenhoidon lasku riittää hakemukseksi. Maksa lasku ensin ja toimita se sitten sairauskassaan.

Jos lähetät hoitopaikan esitäyttämän korvaushakemuslomakkeen, liitä mukaan myös kopio kuitista ja hoitopaikasta saamasi selvitys annetusta hoidosta. Voit toimittaa nämä myös suoraan Kelaan Kelan asiointipalvelun kautta viestinä. Jos haet useita korvauksia yhtä aikaa, riittää yksi korvaushakemus.

Muista säilyttää alkuperäiset kuitit itselläsi ja toimita ne pyydettäessä kassaan.

Hae korvausta 6 kuukauden sisällä siitä, kun olet saanut hoitoa tai käynyt tutkimuksessa.

Voit toimittaa hakemuksesi

 • sähköisen asiointipalvelu Iriksen kautta
 • postitse
  Jaakonkatu 3, 01620 Vantaa
 • verkossa
  Kelan hakemukset voit toimittaa Kelan asiointipalvelun kautta.

Iris sähköinen asiointipalvelu

Palveluun pääset kirjautumaan tästä linkistä Omasairauskassa tai https://tradeka.omasairauskassa.fi/ 

Jos olet uusi eAsiointi Iriksen käyttäjä, sinun täytyy ensin hyväksyä omien tietojesi sähköinen käsittely.
Mene osoitteeseen https://tradeka.omasairauskassa.fi/ ja kirjaudu palveluun Suomi.fi-tunnuksilla.

Hakemuksia voit tehdä 1-3 arkipäivän jälkeen. Voit saada sähköpostiisi viestin palveluun liittymisestä. Palomuurit voivat estää viestin.

Voit käyttää Iris-palvelua kaikilla  yleisimmillä selaimilla. Suosittelemme, että käytät tuettujen selainten uusimpia versioita. Parhaiten palvelu toimii  Mozilla Firefox -selaimella.
Vältä käyttämästä palvelua Internet Explorer –selaimella (IE).

Mikäli et pääse kirjautumaan pankkitunnuksillasi, virhe ei välttämättä johdu Iris-ohjelmasta.
Tyhjennä selaimen välimuisti ja koita kirjautua uudelleen. Voit myös kokeilla kirjautumista toisella selaimella. Mikäli et edelleenkään pääse kirjautumaan tai ohjelma antaa virheilmoituksen, ota yhteyttä sairauskassaan.

Iriksen kautta voit:

 • hakea korvausta vakuutuskassan lisäetuuksista
 • seurata hakemuksesi etenemistä käsittelyssä
 • tarkistaa korvaustietojasi

Huom! Jos Kela-korvausta ei ole vähennetty valmiiksi, toimita asiakirjat OmaKela palveluun. Käsittelemme  Kela-hakemuksen.

Vinkkejä sähköisen hakemuksen tekoon

 • skannaa tai kuvaa hakemukseesi liittyvät tositteet (kuitti, lasku, lähete)
  mene osoitteeseen https://tradeka.omasairauskassa.fi/ ja kirjaudu ohjelmaan
 • valitse Korvaukset välilehdeltä painike ”Tee uusi korvaushakemus”
 • seuraa kuvaruudulla olevia ohjeita
 • lisää tarvittavat liitteet (kuitti, lasku, lähete)
 • lähetä hakemus

Jos kuvaat asiakirjan kännykkäkameralla/kameralla:

 • kuvaa asiakirjan esim. laskun kaikki sivut
 • ota kuva niin että kaikki kuitissa/laskussa olevat tiedot ovat luettavissa
 • jos Kela-korvausta ei ole vähennetty valmiiksi, toimita hakemus suoraan Kelaan OmaKela-palvelun kautta

Hae korvausta

Missä voin käydä lääkärissä?

Jotta saat kassan korvauksen lääkäri- tai hoitokäynnistä, tulee sinun käyttää työterveyshuollon palveluntuottajan eli Terveystalon palveluita tai julkisen terveydenhuollon palveluita. Kassalla on Terveystalon kanssa suorakorvaussopimus eli siellä asioidessasi maksat vain omavastuuosuuden. Terveystalo laskuttaa loppuosuuden kassasta. Varaa aika yksityisasiakkaana. Verkkoajanvarauksessa laita tulosyy – kenttään tieto, että olet Tradekan sairauskassan jäsen.

Muista näyttää kassalla Kela-korttisi, jossa on sairauskassan tunnus 48015. Terveystalossa sinulta ei peritä toimistomaksua.

Kuinka monta kertaa vuodessa voin käydä lääkärissä?

Lääkärikäyntien määrää ei ole rajattu. Kassa korvaa sairautta tai hoitoa edellyttävät lääkärikäynnit Terveystalolla. Näihin lasketaan mukaan myös kaikki erikoislääkärikäynnit kuten ortopedi- , silmälääkäri- ja gynekologikäynnit.

Julkisen terveydenhuollon lääkärikäyntien määrää ei myöskään ole rajoitettu, joten voit käydä esimerkiksi terveyskeskuslääkärilläsi niin usein kuin haluat tai on tarvetta.

Korvaukset

Saanko korvauksia hammaslääkäristä?

Kun olet ollut kassan jäsen vuoden, korvaa sairauskassa myös hammashoitoasi. Enimmäiskorvaus hammashoidosta on 500 euroa/kalenterivuosi.

Voit itse valita hammaslääkärisi. Terveystalon ja Oralin kanssa kassalla on suorakorvaussopimus, joten näissä paikoissa maksat vain omavastuuosuuden. Terveystalo ja Oral laskuttavat loppuosan kassasta. Jos käyt hammaslääkärissä muualla, lähetä kassaan Kelan hyväksymän hoitopaikan täyttämä lomake tai jos Kela-korvaus on jo vähennetty, riittää pelkän laskun toimittaminen.

Mistä lääkkeistä voin saada korvauksen?

Sairauskassa korvaa 80 % lääkärin määräämistä Kela-korvattavista lääkkeistä sen jälkeen, kun 50 euron omavastuu on täyttynyt. Tämä tarkoittaa, että maksat ensin itse 50 euron omavastuun ja sen jälkeen saat sairauskassan korvauksen.

Saat suorakorvauksen lääkkeistä, kun näytät apteekin kassalla sairauskassan tunnuksella merkityn Kela-korttisi. Tällöin apteekki veloittaa sinulta vain 20 % omavastuuosuuden. Sairauskassalla on suorakorvaussopimus yli 800 apteekin kanssa.

Korvaako kassa terapiakäyntejä?

Kyllä korvaa. Lyhytterapiaan et tarvitse lähetettä, mutta Kelan kuntoutuspsykoterapiaan tarvitset lääkärinlausunto B:n. Ajan psykiatrille voit varata Terveystalosta tai julkisesta terveydenhoidosta. Voit varata ajan lyhytterapiaan valitsemaltasi psykoterapeutilta. Sairauskassalla on kuitenkin suorakorvaussopimus Terveystalon kanssa, joten siellä asioidessasi maksat vain omavastuun. Muualla asioidessasi lähetä kassaan psykiatrin lähete ja maksamasi lasku.

Kuntoutuspsykoterapiaa haetaan Kelasta. Ohjeet löydät Kelan sivuilta.

Pääsenkö kassan kautta fysioterapiaan tai hierontaan?

Kassa korvaa 80 % fysioterapiasta ja fysioterapeuttisesta tutkimuksesta sekä 80% hieronnasta, kun hoidon antaja on merkitty Valviran ammattihenkilöiden keskusrekisteriin koulutetuksi hierojaksi, fysioterapeutiksi tai kuntohoitajaksi. Voit tarkistaa hierojasi tiedot Valvirasta. Hierontaan et tarvitse lääkärin lähetettä. Toimita kassaan vain kuitti hieronnasta, jossa on nimesi ja hierojan tiedot. Korvausta maksetaan fysioterapiasta ja hieronnasta yhteensä enintään 375 euroa kalenterivuodessa. 

Huom! Jos palvelu on hankittu työnantajan tarjoaman henkilöstöetuuden perusteella (esim. Smartum seteli), saat korvauksen maksamastasi omavastuuosuudesta.

Hae korvausta

Pitääkö silmälasit maksaa itse?

Ei tarvitse, sillä kun olet ollut kassan jäsen vuoden, korvaa sairauskassa 80 % optikon tai silmälääkärin määräämien silmälasien tai piilolinssien kustannuksista. Kuitenkin enintään 250 euroa kahden kalenterivuoden aikana eli joka toinen vuosi.

Sinun tarvitsee toimittaa kassaan ainoastaan silmälasiostostesi mukana saatu kuitti, jossa näkyy nimesi ja lasiesi vahvuudet.

Korvaako kassa tukipohjalliset?

Kyllä, kassa korvaa 40 % tukipohjallisten hinnasta, kuitenkin enintään 30 euroa kahden kalenterivuoden aikana eli joka toinen vuosi.

Yksilölliset tukipohjalliset voit hankkia ilman lääkärin lähetettä ja fysioterapeutilla käyntiä vaikkapa lähimmästä urheiluliikkeestä tai työkenkien oston yhteydessä. Huomaathan kuitenkin, että pohjallisten tulee olla yksilölliset eli sinun mittojesi mukaan tehdyt – kaupan valmiista pohjallisista et voi saada korvausta.

Toimita kassaan kuitti ostoksestasi.

Saanko korvauksia matkakuluista?

Kyllä, voit saada korvauksia matkakuluista. Jos sairaudenhoitoon tai tutkimuksiin liittyvästä matkasta tulee sinulle kustannuksia, täytä erillisen matkakorvaushakemus (SV4) Kelan asiointipalvelussa. Tämän lisäksi sinun täytyy esittää todistus tai muu selvitys siitä, mitä hoitoa käynti koski.

Lue korvattavista matkoista ja kulkuvälineistä tarkemmin Kelan verkkosivuilta.

Mitä hoitoja kassa ei korvaa?

Sairauskassa ei korvaa seuraavien hoitojen ja toimenpiteiden kustannuksia:

 • Hedelmöityshoito ja hedelmöitykseen tarkoitetut lääkkeet,
 • hoitolaitosten perimät laitos- ja leikkaussalimaksut sekä välinevuokrat,
 • kiropraktikon, osteopaatin ja hierojan antama hoito,
 • rokotukset.
 • lääkärintarkastus tai lääkärin lausuntopalkkio esim. ajokorttitodistuksia varten.

Miten toimin, jos en ole tyytyväinen korvauspäätöksiin?

Jos et ole tyytyväinen korvauspäätöksiin, voit hakea niihin muutosta. Kassa auttaa ja neuvoo sinua valitus- ja muutosasioissa. Muutoksenhakuohjeet täällä.

Sairausvakuutuslain mukaisista korvauksista muutosta haetaan ensin sosiaaliturvan muutoksenhakulautakunnalta ja tämän jälkeen tarvittaessa vakuutusoikeudelta.

Kassan maksamista lisäetuuksista voit pyytää ratkaisusuosituksen Vakuutus- ja rahoitusneuvonnasta.