Tietoa korvauksista

Lääkärinpalkkiot

Tradekan sairauskassa korvaa vain työterveyshuollon palveluntuottajan eli Terveystalon palveluita sekä julkisen terveydenhuollon palveluita. Korvaus on 80 % lääkärinpalkkiosta. Terveystalossa sinulta ei peritä toimistomaksua.

Kassa korvaa lääkärikäynnit Terveystalolla. Näihin lasketaan mukaan myös erikoislääkärikäynnit kuten silmälääkäri- ja gynekologikäynnit. Terveystalon kanssa on suorakorvaussopimus, joten siellä asioidessasi maksat vain omavastuuosuuden. Terveystalo laskuttaa loppuosuuden kassasta.

Hoitopolku painonhallintaan, savuttomuuteen tai päihteiden käytön vähentämiseen

Hoitopolku on vuoden kestävä ohjelma painonhallinnassa, savuttomuuteen tähtäämisessä tai päihteiden vähentämisessä. Hoitopolun aikana pääset tapamaan sairaanhoitajaa kuukausittain ja keskustelemaan asiantuntijan kanssa mieltäsi askarruttavista teemoista ja kohtaamistasi haasteista aiheen ympärillä. Sairaanhoitaja tukee sinua tavoitteissasi ja kannustaa eteenpäin.

Prosessi on täysin luottamuksellinen eikä siitä mene mitään tietoa työnantajalle tai työterveyteen.

Hoitopolulle lähtemiseksi tarvitset vain omaa motivaatiota; jo pienikin huoli omasta terveydestä on riittävä peruste aloittaa hoitopolku. Oletko esimerkiksi miettinyt, että haluaisit pudottaa painoa jaksaaksesi paremmin? Entä haluaisitko ehkä vähentää alkoholin käyttöä tai lopettaa kokonaan tupakoinnin tunteaksesi itsesi terveemmäksi?

Jos tunnistat itsesi näistä pohdinnoista, varaa rohkeasti aika Terveystalolle sairaanhoitajan vastaanotolle. Et tarvitse lääkärin kirjoittamaa lähetettä ja maksat tapaamisista vain 20 % omavastuun.  Aikaa varatessa valitse “asiointi yksityisasiakkaana” ja hae sitten sairaanhoitajaa sinulle sopivimmasta toimipaikasta. Voit myös valita etävastaanoton. Vastaanoton maksat ensin itse ja haet sitten korvauksen kassasta.

Hammashoito

Kun olet ollut kassan jäsen vuoden, korvaa sairauskassa myös hammashoitoasi. Kassa korvaa 80 % hammashoidosta, enimmäiskorvaus on kuitenkin 500 euroa/kalenterivuosi. Voit itse valita hammaslääkärisi. Terveystalon ja Oralin kanssa kassalla on suorakorvaussopimus, joten näissä paikoissa maksat vain omavastuuosuuden. 

Huomaathan, että Tradekan sairauskassa ei korvaa esteettistä hammashoitoa. Palveluiden tulee olla Kela-korvattavia. Mahdolliset kustannuskaton ylittävät kustannukset tulee maksaa itse.

Sopimuspaikat

Sairaala- ja terveyskeskusmaksut

Kassa korvaa 80 % sairaalan poliklinikkamaksusta, 80 % päiväkirurgiasta peritystä maksusta ja 80 % terveyskeskuksen käyntimaksusta.

Kassa korvaa sairaalan ja terveyskeskuksen hoitopäivämaksusta 80 %. Hoitopäivämaksusta korvataan kuitenkin enintään 34 euroa/vuorokausi ja enintään 60 vuorokaudelta saman kalenterivuoden aikana.

Tutkimus ja hoito

Kassa korvaa 80 % lääkärin määräämästä laboratorio- ja radiologisista tutkimuksista, kun tutkimus tai hoito on myös sairausvakuutuslain mukaan korvattava ja tutkimus suoritetaan työterveyshuollon palveluntuottajalla tai julkisessa terveydenhoidossa.

Magneettitutkimus edellyttää erikoislääkärin lähetteen ja muut kuvantamistutkimukset (kuten esimerkiksi röntgen tai ultra) lääkärin lähetteen. Laboratoriokokeet edellyttävät myös lääkärin lähetteen ja niiden tulee olla kelakorvattavia. Laboratoriopaketit eivät ole kelakorvattavia.

Sairauskassa korvaa vain julkisen terveydenhoidon syöpähoitoja.

Hae korvausta

Lääkkeet

Sairauskassa korvaa 80 % lääkärin määräämistä Kela-korvattavista lääkkeistä sen jälkeen, kun 50 euron omavastuu on täyttynyt. Tämä tarkoittaa, että maksat ensin itse 50 euron omavastuun ja sen jälkeen saat sairauskassan korvauksen. Saat suorakorvauksen lääkkeistä, kun näytät apteekin kassalla sairauskassan tunnuksella merkityn Kela-korttisi. Tällöin apteekki veloittaa sinulta vain 20 % omavastuuosuuden. Sairauskassalla on suorakorvaussopimus yli 800 apteekin kanssa.

Kassa korvaa myös erityiskorvattavia lääkkeitä, jos kassan jäsenelle on myönnetty oikeus näihin. Alempi erityiskorvaus on 80 % ostetusta lääkkeestä. Ylempi erityiskorvaus on 100 % ostetusta lääkkeestä 4,50 euron ylittävältä osuudelta.

Lääkeostojen vuotuisen omavastuuosuuden ylittymisen jälkeen lääkkeet korvataan kokonaan 2,50 euron omavastuun ylittävältä osuudelta.

Lyhytpsykoterapia ja kuntoutuspsykoterapia

Kassa korvaa 80 % psykiatrin määräämästä lyhytpsykoterapiasta ja kuntoutuspsykoterapiasta sekä lääkärin määräämästä psykologin antamasta hoidosta ja tutkimuksesta enintään 1 000 euroa/kalenterivuosi.

Ajan psykiatrille voit varata Terveystalosta tai julkisesta terveydenhoidosta. Lähetteen saatuasi voit varata ajan lyhytterapiaan valitsemaltasi psykoterapeutilta. Sairauskassalla on suorakorvaussopimus Terveystalon kanssa, joten siellä maksat vain omavastuun.

Fysioterapia

Kassa korvaa 80 % lääkärin määräämästä fysioterapiasta ja fysioterapeuttisesta tutkimuksesta, kun se on kelakorvattavaa. Enimmäiskorvaus fysioterapiasta ja hieronnasta on 375 euroa/kalenterivuosi.

Fysioterapiaa varten tarvitset lääkärin lähetteen. Lähetteen saatuasi voit valita haluamasi fysioterapeutin. Fysios Oy:n kanssa sairauskassalla on suorakorvaussopimus, joten siellä asioidessasi maksat vain omavastuun. Muualla maksat hoidon ensin itse.

Hieronta

Kassa korvaa 80% hieronnasta, kun hoidon antaja on merkitty Valviran ammattihenkilöiden keskusrekisteriin koulutetuksi hierojaksi, fysioterapeutiksi tai kuntohoitajaksi. Korvausta maksetaan fysioterapiasta ja hieronnasta lisäetuutena enintään 375 euroa kalenterivuodessa

Tukipohjalliset

Yksilölliset tukipohjalliset voit hankkia ilman lääkärin lähetettä ja fysioterapeutilla käyntiä vaikkapa lähimmästä urheiluliikkeestä tai työkenkien oston yhteydessä. Huomaathan kuitenkin, että pohjallisten tulee olla yksilölliset eli sinun mittojesi mukaan tehdyt – kaupan valmiista pohjallisista et voi saada korvausta.

Toimita kassaan kuitti ostoksestasi, niin kassa korvaa 40 % tukipohjallisten hinnasta kahden kalenterivuoden aikana, kuitenkin enintään 30 euroa. Eli saat joka toinen vuosi enintään 30 euron korvausta tukipohjallisista

 

Hae korvausta

Silmälasit ja piilolinssit

Kun olet ollut kassan jäsen vuoden, kassa korvaa 80 % silmälasien tai piilolinssien kustannuksista, kuitenkin enintään 250 euroa kahden kalenterivuoden aikana eli joka toinen vuosi.

Mitä ei korvata?

Sairauskassa ei korvaa seuraavien hoitojen ja toimenpiteiden kustannuksia:

  • Hedelmöityshoito ja hedelmöitykseen tarkoitetut lääkkeet,
  • hoitolaitosten perimät laitos- ja leikkaussalimaksut,
  • kiropraktikon ja osteopaatin antama hoito,
  • rokotukset.

Sairauspäivärahat

Jos sairauspoissaolosi kestää yli 10 päivää, työnantajasi hakee sairauspäivärahaa. Jos sairausaikasi on palkatonta, täytä sairauspäivärahahakemus Kelan asiointipalvelussa.

Lapsen syntymä

Sairauskassa hoitaa raskauden ja synnytyksen yhteydessä sekä ottolapsen hoidosta äitiys-, isyys- ja vanhempainrahahakemusten käsittelyn sairausvakuutuslain mukaisesti.

Äitiys-, isyys- ja vanhempainvapaa ovat työsopimuslain mukaisia ja vanhemmilla on oikeus työsopimuslain mukaiseen hoitovapaaseen. Hoitovapaan aikana ei makseta kassan lisäetuuksia.

Vanhempainetuudet

Kassa hoitaa jäsenten äitiys-, isyys- ja vanhempainetuus- sekä erityishoitorahahakemukset. Täytä hakemukset Kelan asiointipalvelussa osoitteessa www.kela.fi/asiointi.

Jos sinulla on kysyttävää etuuksista tai niiden hakemisesta, sairauskassa auttaa sinua mielellään.

Hautausavustus

Kassa maksaa jäsenen kuoltua hautausavustusta 1 700 euroa. Kassa lähettää hakemuksen ja ohjeet kuolinpesälle.

Matkakustannukset

Sairaanhoidon kannalta välttämättömät matkakustannukset korvataan yhteen suuntaan tehdystä matkasta 25 euron ylittävältä osalta. Oman auton käytöstä maksettava korvaus on 0,20 euroa/km. Matkakustannusten omavastuuosuus on 300,00 euroa kalenterivuodessa, jonka ylittävän osan Kela korvaa kokonaan.

Lue korvattavista matkoista tarkemmin Kelan verkkosivuilta https://www.kela.fi/matkat.

Matkakustannusten hakemista varten tulee täyttää erillinen matkakorvaushakemus (SV4) Kelan asiointipalvelussa. Lisäksi täytyy esittää todistus tai muu selvitys siitä, mitä hoitoa käynti koski.

Toimistomaksut

Kassa korvaa 80 % tutkimus- ja hoitolaitosten perimästä toimistomaksusta. Terveystalossa sinulta ei peritä toimistomaksua.

Maksupäivät

Sairauspäivärahan, vanhempainpäivärahan ja sairaanhoitokorvausten maksupäivän näet Kelan lähettämästä päätöksestä.

Kassa maksaa lisäetuudet mahdollisimman pian sen jälkeen, kun hakemus tarvittavine liitteineen on käsitelty kassassa.