Tietoa korvauksista
Tee korvaushakemus verkossa

Lääkärinpalkkiot

Tradekan sairauskassa korvaa vain työterveyshuollon palveluntuottajan eli Terveystalon palveluita sekä julkisen terveydenhuollon palveluita. Korvaus on 80 % lääkärinpalkkiosta. Terveystalossa sinulta ei peritä toimistomaksua.

Kassa korvaa lääkärikäynnit Terveystalolla. Näihin lasketaan mukaan myös erikoislääkärikäynnit kuten silmälääkäri- ja gynekologikäynnit. Terveystalon kanssa on suorakorvaussopimus, joten siellä asioidessasi maksat vain omavastuuosuuden. Terveystalo laskuttaa loppuosuuden kassasta.

HUOM! Silmälääkärissä voit käydä millä tahansa palveluntuottajalla ja kassa korvaa siitä 80 %.

Hammashoito

Kun olet ollut kassan jäsen vuoden, korvaa sairauskassa myös hammashoitoasi. Kassa korvaa 80% hammashoidosta, enimmäiskorvaus on kuitenkin 500 euroa/kalenterivuosi. Voit itse valita hammaslääkärin tai suuhygienistin palveluntarjoajan. Terveystalon ja Oralin kanssa kassalla on suorakorvaussopimus, joten näissä paikoissa maksat vain omavastuuosuuden. Mahdolliset kustannuskaton ylittävät kustannukset tulee maksaa itse.

HUOM! Kela-korvauksen tulee olla vähennetty palvelun hinnasta ennen korvauksen hakemista. Kela-korvausta varten tarvitset lähetteen hammaslääkäriltä suuhygienistiä sekä tutkimuksia varten.

Tradekan sairauskassa ei korvaa esteettistä hammashoitoa.

Sopimuspaikat

Sairaala- ja terveyskeskusmaksut

Kassa korvaa 80 % sairaalan poliklinikkamaksusta, 80 % päiväkirurgiasta peritystä maksusta ja 80 % terveyskeskuksen käyntimaksusta.

Kassa korvaa sairaalan ja terveyskeskuksen hoitopäivämaksusta 80 %. Hoitopäivämaksusta korvataan kuitenkin enintään 34 euroa/vuorokausi ja enintään 60 vuorokaudelta saman kalenterivuoden aikana.

Tutkimus, hoito ja toimenpiteet

Kassa korvaa 80% laboratorio (sis. ultra)- ja kuvantamistutkimuksista (röntgen ja magneetti), kun tutkimus suoritetaan työterveyshuollon palveluntuottajalla (Terveystalo) tai julkisessa terveydenhoidossa (pl. hammashoidon tutkimukset, joita korvataan myös muilla palveluntarjoajilla).  Et tarvitse lääkärin lähetettä laboratoriopaketteihin tai magneettikuvauksiin. Vain psykiatrin erikoislääkärin, suu- ja leukakirurgian erikoislääkärin sekä hammaslääkärin määräämät laboratorio- ja radiologiset tutkimukset edellyttävät lääkärin lähetteen.

Sairauskassa korvaa 80% lääkärinpalkkiosta ja 80% laitosmaksusta aina tuhanteen euroon asti. Toimenpiteen tulee olla hyvän hoitokäytännön (Käypä hoito, Terveyskirjasto, Sosiaali- ja terveysministeriö Yhtenäiset kiireettömän hoidon perusteet 2019) suositusten mukainen eli toimenpiteen tulee olla sairaudenhoitoa. Kosmeettisia toimenpiteitä eikä esim. silmien ikänäköleikkauksia ei korvata.

Terveystalo myöntää lisäksi sairauskassan jäsenille 10 % alennuksen muutamien yleisimpien toimenpiteiden leikkaushinnoista. Nämä toimenpiteet ovat

 • keskihermon vapautus,
 • polven nivelkierukan osan poisto,
 • polven eturistisiteen korjaus

Sairauskassa korvaa vain julkisen terveydenhoidon syöpähoitoja.

Hae korvausta

Lääkkeet

Sairauskassa korvaa 80% lääkärin määräämistä Kela-korvattavista lääkkeistä sen jälkeen, kun 50 euron omavastuu on täyttynyt. Tämä tarkoittaa, että maksat ensin itse 50 euron omavastuun ja sen jälkeen saat sairauskassan korvauksen. Saat suorakorvauksen lääkkeistä, kun näytät apteekin kassalla sairauskassan tunnuksella merkityn Kela-korttisi. Tällöin apteekki veloittaa sinulta vain 20% omavastuuosuuden. Sairauskassalla on suorakorvaussopimus yli 800 apteekin kanssa.

Kassa korvaa myös erityiskorvattavia lääkkeitä, jos kassan jäsenelle on myönnetty oikeus näihin. Alempi erityiskorvaus on 80 % ostetusta lääkkeestä. Ylempi erityiskorvaus on 100 % ostetusta lääkkeestä 4,50 euron ylittävältä osuudelta.

Lääkeostojen vuotuisen omavastuuosuuden ylittymisen jälkeen Kela korvaa lääkkeet kokonaan 2,50 euron omavastuun ylittävältä osuudelta. Voit lukea lisää Kelan sivuilta 

Lyhytpsykoterapia ja kuntoutuspsykoterapia

Kassa korvaa 80 % lyhytpsykoterapiasta ja kuntoutuspsykoterapiasta sekä psykologin antamasta hoidosta ja tutkimuksesta enintään 1 000 euroa/kalenterivuosi. Kelan kuntoutuspsykoterapia edellyttää psykiatrin lääkärinlausunto B:n. Yksittäiselle psykologikäynnille tai lyhytpsykoterapiaan et tarvitse lähetettä.

Ajan psykiatrille voit varata Terveystalosta tai julkisesta terveydenhoidosta (psykiatri on lääkäri ja sairauskassa korvaa vain Terveystalon ja julkisen terveydenhoidon palveluita). Psykoterapeutin ajan lyhytterapiaan voit sen sijaan valita miltä tahansa palveluntuottajalta. Sairauskassalla on suorakorvaussopimus Terveystalon kanssa, joten siellä maksat vain omavastuun. Muualla asioidessasi lähetä kassaan psykiatrin lähete ja maksamasi lasku.

Kuntoutuspsykoterapiaa haetaan Kelasta. Ohjeet löydät Kelan sivuilta.

Fysioterapia

Kassa korvaa 80% fysioterapiasta ja fysioterapeuttisesta tutkimuksesta. Enimmäiskorvaus on 375 euroa/kalenterivuosi yhdessä hieronnan kanssa. Terveystalon ja Fysios Oy:n kanssa sairauskassalla on suorakorvaussopimus, joten siellä asioidessasi maksat vain omavastuuosuuden. Muualla maksat hoidon ensin itse ja haet tämän jälkeen korvausta kassalta. Fysioterapiaan et tarvitse lähetettä.

Hieronta sekä osteopaatin, naprapaatin ja kiropraktikon antama hoito

Kassa korvaa 80% hieronnasta sekä osteopaatin, naprapaatin tai kiropraktikon antamasta hoidosta, kun hoidon antaja on merkitty Valviran ammattihenkilöiden keskusrekisteriin. Voit tarkistaa hierojasi tiedot Valvirasta. Sairauskassalla on suorakorvaussopimus hieronnasta Rela-hierojien ja Fysios Oy:n kanssa. Muualla, korvausta varten toimita kassaan kuitti hieronnasta, jossa on nimesi ja hierojan tiedot. Korvausta maksetaan fysioterapiasta, hieronnasta sekä osteopaatin, naprapaatin tai kiropraktikon antamasta hoidosta lisäetuutena enintään 375 euroa kalenterivuodessa. Hierontaan et tarvitse lähetettä.

Huom! Jos palvelu on hankittu työnantajan tarjoaman henkilöstöetuuden perusteella (esim. E-passi/Smartum), saat korvauksen maksamastasi omavastuuosuudesta.

Tukipohjalliset

Yksilölliset tukipohjalliset voit hankkia ilman lääkärin lähetettä ja fysioterapeutilla käyntiä vaikkapa lähimmästä urheiluliikkeestä tai työkenkien oston yhteydessä. Huomaathan kuitenkin, että pohjallisten tulee olla yksilölliset eli sinun mittojesi mukaan tehdyt – kaupan valmiista pohjallisista et voi saada korvausta.

Toimita kassaan kuitti ostoksestasi, niin kassa korvaa 40% tukipohjallisten hinnasta kahden kalenterivuoden aikana, kuitenkin enintään 30 euroa. Eli saat joka toinen vuosi enintään 30 euron korvausta tukipohjallisista. Toimita kassaan kuitti ostoksestasi.

 

Hae korvausta

Silmälasit, piilolinssit sekä näkökykyä korjaava leikkaus

Kun olet ollut kassan jäsen vuoden, kassa korvaa 80% optikon tai silmälääkärin määräämien silmälasien, aurinkolasien tai piilolinssien kustannuksista, kuitenkin enintään 250 euroa kahden kalenterivuoden aikana eli joka toinen vuosi. Sinun tarvitsee toimittaa kassaan ainoastaan silmälasiostostesi mukana saatu kuitti, jossa näkyy nimesi ja lasiesi vahvuudet. Lisäksi silmälasietuutta voi 1.6.2024 alkaen käyttää myös näkökykyä korjaavaan leikkaukseen Suomessa.

Silmälasikorvaus kuukausimaksullisista sopimuksista

Saat silmälasikorvausta myös kuukausimaksullisista silmälasisopimuksista. Hae korvausta kuukausisopimuksesta:

 • Kuukausisopimuksesta et voi saada suorakorvausta lakiteknisten syiden vuoksi. Korvaus haetaan jälkikäteen sähköisesti Iris-järjestelmän kautta.
 • Korvausta haetaan sairauskassalta luovutussopimuksen avulla. Sopimuksessa näkyy kaikki tarvittavat tiedot: nimi, syntymäaika, noutopäivä sekä lasien kokonaissumma. Luovutussopimuksen päivämäärä on sama kuin ostopäivä ja korvausta voi hakea 6 kuukauden sisällä tästä päivästä. Lisäksi tarvitaan viimeisin maksukuitti.
 • Korvausta maksetaan aikaisintaan kuukauden kuluttua sopimuksen päiväyksestä, kuitenkin kassan 6 kuukauden ehdon sisällä. Korvausta voi hakea sopimuksista, jotka on solmittu 1.1.2024 alkaen.
 • Silmälasikorvaus maksetaan kertakorvauksena jäsenelle.

Sairauspäivärahat

Jos sairauspoissaolosi kestää yli 10 päivää, työnantajasi hakee sairauspäivärahaa. Jos sairausaikasi on palkatonta, täytä sairauspäivärahahakemus Kelan asiointipalvelussa.

Lapsen syntymä

Sairauskassa hoitaa raskauden ja synnytyksen yhteydessä sekä ottolapsen hoidosta raskausraha- ja vanhempainrahahakemusten käsittelyn sairausvakuutuslain mukaisesti.

Vanhempainvapaa ovat työsopimuslain mukaisia ja vanhemmilla on oikeus työsopimuslain mukaiseen hoitovapaaseen. Hoitovapaan aikana ei makseta kassan lisäetuuksia.

Vanhempainetuudet

Kassa hoitaa jäsenten raskaus – ja  vanhempainrahahakemukset. Täytä hakemukset Kelan asiointipalvelussa osoitteessa www.kela.fi/asiointi.

Jos sinulla on kysyttävää etuuksista tai niiden hakemisesta, sairauskassa auttaa sinua mielellään.

Hautausavustus

Kassa maksaa jäsenen kuoltua hautausavustusta 1 700 euroa. Kassa lähettää hakemuksen ja ohjeet kuolinpesälle.

Matkakustannukset

Sairaudenhoitoon tai tutkimuksiin liittyvät välttämättömät matkakustannukset korvataan sairausvakuutuslain mukaisesti.

Lue korvattavista matkoista ja kulkuvälineistä tarkemmin Kelan verkkosivuilta https://www.kela.fi/matkat.

Matkakustannusten hakemista varten tulee täyttää erillinen matkakorvaushakemus (SV4) Kelan asiointipalvelussa. Lisäksi täytyy esittää todistus tai muu selvitys siitä, mitä hoitoa käynti koski.

Toimistomaksut

Kassa korvaa 80 % tutkimus- ja hoitolaitosten perimästä toimistomaksusta. Terveystalossa sinulta ei peritä toimistomaksua.

Maksupäivät

Sairauspäivärahan, vanhempainpäivärahan ja sairaanhoitokorvausten maksupäivän näet Kelan lähettämästä päätöksestä.

Kassa maksaa lisäetuudet mahdollisimman pian sen jälkeen, kun hakemus tarvittavine liitteineen on käsitelty kassassa.

Mitä ei korvata?

Sairauskassa ei korvaa seuraavien hoitojen ja toimenpiteiden kustannuksia:

 • hedelmöityshoito ja hedelmöitykseen tarkoitetut lääkkeet
 • ehkäisyvalmisteet
 • rokotukset
 • lääkärintarkastus tai lääkärin lausuntopalkkio esim. ajokorttitodistuksia varten
 • kosmeettiset toimenpiteet (pl. silmien laserleikkaus silmälasikiintiössä)
 • tarvikekuluja vastaanotolla
 • reseptien uusinta
 • erikoishieronnat (esim. lymfaterapia tai kalevalainen jäsenkorjaus)
 • jalkahoito

Painonhallinnan muutospolku

Haluatko pudottaa painoa tai saada työkaluja pitää painosi hallinnassa? Tuntuuko sinusta, että tarvitset tukea tavoitteidesi saavuttamiseen?

Tradekan sairauskassa ja Terveystalo ovat kehittäneet yksilöllisen, vuoden kestävän Painonnanhallinta-muutospolun, jonka tavoitteena on terveyden ja työkyvyn edistäminen sekä pysyvän elämäntapamuutoksen saavuttaminen. Painonhallinta-muutospolulla tukenasi on moniammattillinen tiimi sekä säännölliset tapaamiset oman työterveyshoitajasi kanssa.

Muutospolun kustannuksista maksat vain omavastuuosuuden, Tradekan sairauskassa korvaa suurimman osan.

Painonhallinta-muutospolku

Eroon nikotiinista -muutospolku

Haluatko lopettaa tupakoinnin tai nuuskan käytön ja päästä eroon nikotiinista? Tuntuuko, että lopettaminen yksin on vaikeaa ja tarvitset tukea lopettamiseen?

Kun olet päättänyt lopettaa, olet jo ottanut ensimmäisen askeleen kohti elämäntapamuutosta. Sen jälkeen kannattaakin ottaa vastaan tuki, joka auttaa pysymään päätöksessäsi.

Tradekan sairauskassa ja Terveystalo ovat kehittäneet yksilöllisen, vuoden kestävän Eroon nikotiinista -muutospolun, jonka tavoitteena on terveyden ja työkyvyn edistäminen sekä pysyvän elämäntapamuutoksen saavuttaminen savuttomana ja ilman nikotiinia. Muutospolulla moniammattillisen tiimin tuki parantaa mahdollisuuksiasi onnistua tavoitteessasi.

Muutospolun kustannuksista maksat vain omavastuuosuuden, Tradekan sairauskassa korvaa suurimman osan.

Eroon nikotiinista -muutospolku

Päihteiden vähentäminen -muutospolku

Aiheuttaako alkoholin tai huumausaineiden käyttö sinulle tai läheisille huolta? Haluaisit lopettaa tai ainakin vähentää, mutta se tuntuu vaikealta. Et tiedä miten aloittaa ja tarvitsisit ulkopuolista tukea?

Elämäntapamuutoksen tekeminen ja päätöksessä pysyminen yksin voi olla vaikeaa. Ulkopuolinen ammattilaisten tuki voi auttaa saavuttamaan päihteiden käytössä kohtuukäytön tai absolutismin.

Tradekan sairauskassa ja Terveystalo ovat kehittäneet yksilöllisen, vuoden kestävän Päihteiden vähentäminen -muutospolun, jonka tavoitteena on terveyden ja työkyvyn edistäminen sekä pysyvän elämäntapamuutoksen saavuttaminen: päihteiden kohtuukäyttö tai absolutismi. Muutospolulla moniammattillisen tiimin tuki parantaa mahdollisuuksiasi onnistua tavoitteessasi.

Muutospolun kustannuksista maksat vain omavastuuosuuden, Tradekan sairauskassa korvaa suurimman osan.

Päihteiden vähentäminen -muutospolku