Tietoa korvauksista

Lääkärinpalkkiot

Tradekan sairauskassa korvaa vain työterveyshuollon palveluntuottajan eli Terveystalon palveluita sekä julkisen terveydenhuollon palveluita. Korvaus on 80 % lääkärinpalkkiosta. Terveystalossa sinulta ei peritä toimistomaksua.

Kassa korvaa lääkärikäynnit Terveystalolla. Näihin lasketaan mukaan myös erikoislääkärikäynnit kuten silmälääkäri- ja gynekologikäynnit. Terveystalon kanssa on suorakorvaussopimus, joten siellä asioidessasi maksat vain omavastuuosuuden. Terveystalo laskuttaa loppuosuuden kassasta.

Sinulle räätälöity oma hoitopolku painonhallintaan, nikotiiniriippuvuuteen tai päihteiden käytön vähentämiseen

Hoitopolku on vuoden kestävä ohjelma painonhallinnassa, nikotiiniriippuvuudesta pääsemiseksi tai päihteiden vähentämisessä. Suunnittelet hoitopolkusi sinun tarpeisiisi sopivaksi työterveyshoitajasi kanssa. Voit tavata työterveyshoitajasi lisäksi fysioterapeuttia, ravintoterapeuttia, psykologia tai lääkäriä. Työterveyshoitajasi kanssa pääset tapaamaan  kuukausittain ja keskustelemaan asiantuntijan kanssa mieltäsi askarruttavista teemoista ja kohtaamistasi haasteista aiheen ympärillä. Työterveyshoitajasi tukee sinua tavoitteissasi ja kannustaa eteenpäin.

Prosessi on täysin luottamuksellinen eikä siitä mene mitään tietoa työnantajalle tai työterveyteen.

Hoitopolulle lähtemiseksi tarvitset vain omaa motivaatiota; jo pienikin huoli omasta terveydestä on riittävä peruste aloittaa hoitopolku. Oletko esimerkiksi miettinyt, että haluaisit pudottaa painoa jaksaaksesi paremmin? Entä haluaisitko ehkä vähentää alkoholin käyttöä tai lopettaa kokonaan nuuskan käytön tai tupakoinnin tunteaksesi itsesi terveemmäksi?

Jos tunnistat itsesi näistä pohdinnoista, varaa rohkeasti aika Terveystalolle oman työterveyshoitajasi  vastaanotolle. Et tarvitse lääkärin kirjoittamaa lähetettä ja maksat tapaamisista vain 20 % omavastuun.  Aikaa varatessa valitse “asiointi yksityisasiakkaana” ja hae sitten sinulle nimetyn työterveyshoitajan. Voit myös valita etävastaanoton.

Hammashoito

Kun olet ollut kassan jäsen vuoden, korvaa sairauskassa myös hammashoitoasi. Kassa korvaa 80 % hammashoidosta, enimmäiskorvaus on kuitenkin 500 euroa/kalenterivuosi. Voit itse valita hammaslääkärisi. Terveystalon ja Oralin kanssa kassalla on suorakorvaussopimus, joten näissä paikoissa maksat vain omavastuuosuuden. 

Huomaathan, että Tradekan sairauskassa ei korvaa esteettistä hammashoitoa. Palveluiden tulee olla Kela-korvattavia. Mahdolliset kustannuskaton ylittävät kustannukset tulee maksaa itse.

Sopimuspaikat

Sairaala- ja terveyskeskusmaksut

Kassa korvaa 80 % sairaalan poliklinikkamaksusta, 80 % päiväkirurgiasta peritystä maksusta ja 80 % terveyskeskuksen käyntimaksusta.

Kassa korvaa sairaalan ja terveyskeskuksen hoitopäivämaksusta 80 %. Hoitopäivämaksusta korvataan kuitenkin enintään 34 euroa/vuorokausi ja enintään 60 vuorokaudelta saman kalenterivuoden aikana.

Tutkimus, hoito ja toimenpiteet

Kassa korvaa 80 % laboratorio – ja radiologisista tutkimuksista, kun tutkimus suoritetaan työterveyshuollon palveluntuottajalla (Terveystalo) tai julkisessa terveydenhoidossa.  Et tarvitse lääkärin lähetettä esim. laboratoriopaketteihin. Vain psykiatrin erikoislääkärin suu- ja leukakirurgian erikoislääkärin ja hammaslääkärin määräämät laboratorio- ja radiologisista tutkimukset edellyttävät lääkärin lähetteen.

Sairauskassa korvaa 80 % lääkärinpalkkiosta ja 80 % laitosmaksusta aina tuhanteen euroon asti. Toimenpiteen tulee olla hyvän hoitokäytännön (Käypä hoito, Terveyskirjasto, Sosiaali- ja terveysministeriö Yhtenäiset kiireettömän hoidon perusteet 2019) suositusten mukainen eli toimenpiteen tulee olla sairaudenhoitoa. Kosmeettisia toimenpiteitä eikä esim. silmien ikänäköleikkauksia ei korvata.

Terveystalo myöntää lisäksi sairauskassan jäsenille 10 % alennuksen muutamien yleisimpien toimenpiteiden leikkaushinnoista. Nämä toimenpiteet ovat

  • keskihermon vapautus,
  • polven nivelkierukan osan poisto,
  • polven eturistisiteen korjaus

Sairauskassa korvaa vain julkisen terveydenhoidon syöpähoitoja.

Hae korvausta

Lääkkeet

Sairauskassa korvaa 80 % lääkärin määräämistä Kela-korvattavista lääkkeistä sen jälkeen, kun 50 euron omavastuu on täyttynyt. Tämä tarkoittaa, että maksat ensin itse 50 euron omavastuun ja sen jälkeen saat sairauskassan korvauksen. Saat suorakorvauksen lääkkeistä, kun näytät apteekin kassalla sairauskassan tunnuksella merkityn Kela-korttisi. Tällöin apteekki veloittaa sinulta vain 20 % omavastuuosuuden. Sairauskassalla on suorakorvaussopimus yli 800 apteekin kanssa.

Kassa korvaa myös erityiskorvattavia lääkkeitä, jos kassan jäsenelle on myönnetty oikeus näihin. Alempi erityiskorvaus on 80 % ostetusta lääkkeestä. Ylempi erityiskorvaus on 100 % ostetusta lääkkeestä 4,50 euron ylittävältä osuudelta.

Lääkeostojen vuotuisen omavastuuosuuden ylittymisen jälkeen Kela korvaa lääkkeet kokonaan 2,50 euron omavastuun ylittävältä osuudelta. Voit lukea lisää Kelan sivuilta 

Lyhytpsykoterapia ja kuntoutuspsykoterapia

Kassa korvaa 80 % lyhytpsykoterapiasta ja kuntoutuspsykoterapiasta sekä psykologin antamasta hoidosta ja tutkimuksesta enintään 1 000 euroa/kalenterivuosi. Kelan kuntoutuspsykoterapia edellyttää psykiatrin lääkärinlausunto B:n.

Ajan psykiatrille voit varata Terveystalosta tai julkisesta terveydenhoidosta. Voit varata ajan lyhytterapiaan valitsemaltasi psykoterapeutilta. Sairauskassalla on suorakorvaussopimus Terveystalon kanssa, joten siellä maksat vain omavastuun.

Fysioterapia

Kassa korvaa 80 % fysioterapiasta ja fysioterapeuttisesta tutkimuksesta. Enimmäiskorvaus on 375 euroa/kalenterivuosi yhdessä hieronnan kanssa. Fysios Mehiläinen Oy:n kanssa sairauskassalla on suorakorvaussopimus, joten siellä asioidessasi maksat vain omavastuun. Muualla maksat hoidon ensin itse.

Hieronta

Kassa korvaa 80% hieronnasta, kun hoidon antaja on merkitty Valviran ammattihenkilöiden keskusrekisteriin koulutetuksi hierojaksi, fysioterapeutiksi tai kuntohoitajaksi. Korvausta maksetaan fysioterapiasta ja hieronnasta lisäetuutena enintään 375 euroa kalenterivuodessa

Tukipohjalliset

Yksilölliset tukipohjalliset voit hankkia ilman lääkärin lähetettä ja fysioterapeutilla käyntiä vaikkapa lähimmästä urheiluliikkeestä tai työkenkien oston yhteydessä. Huomaathan kuitenkin, että pohjallisten tulee olla yksilölliset eli sinun mittojesi mukaan tehdyt – kaupan valmiista pohjallisista et voi saada korvausta.

Toimita kassaan kuitti ostoksestasi, niin kassa korvaa 40 % tukipohjallisten hinnasta kahden kalenterivuoden aikana, kuitenkin enintään 30 euroa. Eli saat joka toinen vuosi enintään 30 euron korvausta tukipohjallisista

 

Hae korvausta

Silmälasit ja piilolinssit

Kun olet ollut kassan jäsen vuoden, kassa korvaa 80 % silmälasien tai piilolinssien kustannuksista, kuitenkin enintään 250 euroa kahden kalenterivuoden aikana eli joka toinen vuosi.

Mitä ei korvata?

Sairauskassa ei korvaa seuraavien hoitojen ja toimenpiteiden kustannuksia:

  • Hedelmöityshoito ja hedelmöitykseen tarkoitetut lääkkeet,
  • kiropraktikon ja osteopaatin antama hoito,
  • rokotukset,
  • lääkärintarkastus tai lääkärin lausuntopalkkio esim. ajokorttitodistuksia varten,
  • kosmeettiset toimenpiteet, silmien ikänäköleikkaus tai laserleikkaus vain silmälasien pois saamiseksi

Sairauspäivärahat

Jos sairauspoissaolosi kestää yli 10 päivää, työnantajasi hakee sairauspäivärahaa. Jos sairausaikasi on palkatonta, täytä sairauspäivärahahakemus Kelan asiointipalvelussa.

Lapsen syntymä

Sairauskassa hoitaa raskauden ja synnytyksen yhteydessä sekä ottolapsen hoidosta raskausraha- ja vanhempainrahahakemusten käsittelyn sairausvakuutuslain mukaisesti.

Vanhempainvapaa ovat työsopimuslain mukaisia ja vanhemmilla on oikeus työsopimuslain mukaiseen hoitovapaaseen. Hoitovapaan aikana ei makseta kassan lisäetuuksia.

Vanhempainetuudet

Kassa hoitaa jäsenten raskaus – ja  vanhempainrahahakemukset. Täytä hakemukset Kelan asiointipalvelussa osoitteessa www.kela.fi/asiointi.

Jos sinulla on kysyttävää etuuksista tai niiden hakemisesta, sairauskassa auttaa sinua mielellään.

Hautausavustus

Kassa maksaa jäsenen kuoltua hautausavustusta 1 700 euroa. Kassa lähettää hakemuksen ja ohjeet kuolinpesälle.

Matkakustannukset

Sairaanhoidon kannalta välttämättömät matkakustannukset korvataan sairausvakuutuslain mukaisesti.

Lue korvattavista matkoista tarkemmin Kelan verkkosivuilta https://www.kela.fi/matkat.

Matkakustannusten hakemista varten tulee täyttää erillinen matkakorvaushakemus (SV4) Kelan asiointipalvelussa. Lisäksi täytyy esittää todistus tai muu selvitys siitä, mitä hoitoa käynti koski.

Toimistomaksut

Kassa korvaa 80 % tutkimus- ja hoitolaitosten perimästä toimistomaksusta. Terveystalossa sinulta ei peritä toimistomaksua.

Maksupäivät

Sairauspäivärahan, vanhempainpäivärahan ja sairaanhoitokorvausten maksupäivän näet Kelan lähettämästä päätöksestä.

Kassa maksaa lisäetuudet mahdollisimman pian sen jälkeen, kun hakemus tarvittavine liitteineen on käsitelty kassassa.