Päihteiden vähentäminen -muutospolku

Aiheuttaako alkoholin tai huumausaineiden käyttö sinulle tai läheisille huolta? Haluaisit lopettaa tai ainakin vähentää, mutta se tuntuu vaikealta, et tiedä miten aloittaa ja haluaisit ulkopuolista tukea? Päihteiden vähentäminen -muutospolku voi auttaa sinua saavuttamaan kohtuukäytön tai lopettamaan kokonaan.

Kun olet päättänyt vähentää päihteiden käyttöä tai lopettaa kokonaan, olet ottanut ensimmäisen askeleen kohti elämäntapamuutosta. Ulkopuolinen tuki helpottaa ja auttaa pysymään päätöksessä.

Tradekan sairauskassa ja Terveystalo ovat kehittäneet yksilöllisen, vuoden kestävän Päihteiden vähentäminen -muutospolun, jonka tavoitteena on edistää terveyttä ja työkykyä sekä vähentää päihteiden käyttöä terveydelle vähemmän haitalliseen suuntaan. Myös absolutismi voi olla polun tavoitteena. Muutospolulla moniammattillisen tiimin tuki ja säännölliset tapaamiset oman työterveyshoitajasi kanssa parantavat mahdollisuuksiasi onnistua elämäntapamuutoksessa.

Muutospolku on yksilöllinen ohjelma ja se kestää vuoden. Yhdessä työterveyshoitajasi kanssa suunnittelette muutospolun lähtökohdistasi ja tarpeisiisi sopivaksi. Polku on luottamuksellinen eikä siitä mene tietoa työnantajalle tai työterveyteen.

Muutospolun kustannuksista maksat vain omavastuuosuuden, Tradekan sairauskassa korvaa suurimman osan.

Kenelle Päihteiden vähentäminen -muutospolku sopii ja miten sille pääsee?

Muutospolku sopii jokaiselle, joka haluaa vähentää alkoholin tai huumausaineiden käyttöä tai päästä niistä eroon kokonaan. Tärkeintä on halu vähentää tai lopettaa ja saada aikaan pysyvä elämäntapamuutos.

Lääkärin lähetettä ei tarvita, oma motivaatio riittää. Polulle lähdet varaamalla ajan Terveystalolle ensimmäiseen tapaamiseen oman työterveyshoitajasi vastaanotolle. Tästä tapaamisesta maksat vain 20 % omavastuun, Tradekan sairauskassa korvaa loput.

Miten muutospolku suunnitellaan?

Jokaisen tilanne on yksilöllinen, siksi myös Päihteiden vähentämisen -muutospolku on yksilöllinen. Kartoitat yhdessä työterveyshoitajan kanssa lähtötilanteesi ja teette AUDIT-kyselyn. Sen pohjalta suunnittelette sinulle yksilöllisen muutospolun.

Oma työterveyshoitajasi on tukenasi koko vuoden ja tapaat häntä kuukausittain etävastaanotolla tai kasvotusten. Hänen kanssaan voit keskustella muutospolkuun liittyvistä mieltäsi askarruttavista asioista ja sillä kohtaamistasi haasteista. Työtereyshoitajasi tukee sinua tavoitteissasi ja kannustaa sinua eteen päin.

Mitä muutospolku sisältää?

Pähkinänkuoressa Päihteiden vähentäminen -muutospolkuun kuuluvat

1. Työterveyshoitajan tapaamiset x 12 ja AUDIT -kysely x 12
2. Laboratoriotutkimukset x 3: alussa, keskellä ja lopussa sekä tarpeen mukaan ohjaus lääkärille tai julkisen puolen päihdeklinikalle ja Antabus-lääkehoito
3. Psykologin tapaaminen x 1: vinkkejä mitä teen jos repsahdan sekä ohjaus lyhytterapiaan tai kuntoutuspsykoterapiaan tarvittaessa
4. Loppuyhteenveto sekä tarvittavat jatkotoimenpiteet

Lähtötilanteen kartoittamiseen kuuluvat laboratoriotutkimukset ovat tarvittaessa
• TTH Screen (maksa-arvot, verenkuva, sokeri, kolesteroli)
• PETH arvo alussa
Tutkimustulosten pohjalta järjestetään tarvittaessa seuranta ja mahdollisesti myös lääkärin tapaaminen. Tutkimukset tehdään myös muutospolun puolivälissä ja lopussa.

Tapaamisessa psykologin kanssa saat vinkkejä
• miten toimia, jos tavoitteet eivät toteudu ja tulee repsahduksia?
• mitä repsahdus edes tarkoittaa, jos halutaan pysyvää muutosta?

Tapaaminen on tunnin mittainen ja tarvittaessa saat ohjauksen lyhytterapiaan tai kuntoutusspsykoterapiaan.

Jos koet, että päihteiden käyttö on sinulle ongelma ja haluat vähentää niiden käyttöä ja tarvitset siihen tukea, ota yhteyttä omaan työterveyshoitajaasi. Päihteiden vähentäminen -muutospolulla saat tukea pysyvän elämänmuutoksen rakentamiseen.

Mitä Päihteiden vähentäminen -muutospolku maksaa

Tradekan sairauskassa tukee kassan jäseniä kustannuksissa yksilöllisellä Päihteiden vähentäminen -muutospolulla ja korvaa suurimman osan sen kustannuksista. Sinulle jää omavastuuosuudet.

Alla vuoden 2024 hinnaston mukaiset hinnat. Hinta kannattaa aina varmistaa Terveystalolta.

Työterveyshoitajan ensitapaaminen
• ensitapaaminen 60 min aika 69,38€, josta sinä maksat omavastuun 13,87€
• työterveyshoitaja ohjaa sinut tarvittaessa lääkärille tai julkisen puolen päihdeklinikalle

Työterveyshoitajan tapaamiset muutospolun aikana
• kuukausitapaaminen 30 min aika 34,69€, josta sinä maksat omavastuun 6,94€. Tapaaminen sisältää AUDIT-kyselyn joka kerta.

Laboratoriokokeet
• TTH Screen (maksa-arvot, verenkuva, sokeri, kolesteroli) sekä PETH-arvo alussa 61,50€+51,20€, josta sinä maksat omavastuun 12,30€+10,24€

Psykologin tapaaminen
• 139,57€, josta sinä maksat omavastuun omavastuun 27,91€

Työterveyslääkärin tapaaminen tarvittaessa 20–30 min
• 57,20–85,79€, josta sinä maksat omavastuun 11,44–17,16 €
• Tarvittaessa lääkäri määrää sinulle Antabus-lääkehoidon sekä jatkotutkimukset ja erikoislääkärikonsultaatiot