Eroon nikotiinista -muutospolku

Haluatko lopettaa tupakoinnin tai nuuskan käytön ja päästä eroon nikotiinista? Tuntuuko lopettaminen vaikealta ja että tarvitset tukea lopettamiseen? Eroon nikotiinista -muutospolku voi auttaa tavoitteesi saavuttamisessa.

Eroon nikotiinista – tukea elämäntapamuutokseen

Kun olet päättänyt lopettaa tupakoinnin tai nuuskan käytön, olet jo ottanut ensimmäisen askeleen kohti pysyvää elämäntapamuutosta ja terveempää elämää. Yksin lopettaminen on monelle vaikeaa. Ulkopuolinen tuki helpottaa ja auttaa pysymään päätöksessä.

Tradekan sairauskassa ja Terveystalo ovat kehittäneet yksilöllisen, vuoden kestävän Eroon nikotiinistamuutospolun, jonka tavoitteena on edistää terveyttä ja työkykyä sekä päästä eroon nikotiiniriippuvuudesta pysyvästi. Muutospolulla moniammattillisen tiimin tuki ja säännölliset tapaamiset oman työterveyshoitajasi kanssa parantavat mahdollisuuksiasi onnistua elämäntapamuutoksessa. Muutospolun kustannuksista maksat vain omavastuuosuuden, Tradekan sairauskassa korvaa suurimman osan.

Eroon nikotiinista -muutospolku on yksilöllinen ohjelma ja kestää vuoden. Yhdessä työterveyshoitajasi kanssa suunnittelette muutospolun juuri sinun lähtökohdistasi ja sinun tarpeisiisi sopivaksi. Polku on luottamuksellinen eikä siitä mene tietoa työnantajalle tai työterveyteen.

Kenelle Eroon nikotiinista -muutospolku sopii ja miten sille pääsee?

Eroon nikotiinista -muutospolku sopii jokaiselle, joka haluaa päästä eroon nikotiiniriippuvuudesta ja elää savutonta tai nuuskatonta elämää. Tärkeintä on halu lopettaa ja saada aikaan pysyvä elämäntapamuutos.

Lääkärin lähetettä ei tarvita, oma motivaatio päästä eroon nikotiiniriippuvaisuudesta riittää. Polulle lähdet varaamalla ajan Terveystalolle ensimmäiseen tapaamiseen oman työterveyshoitajasi vastaanotolle. Tästä tapaamisesta maksat vain 20 % omavastuun, Tradekan sairauskassa korvaa loput.

Miten muutospolku suunnitellaan?

Yhdessä työterveyshoitajan kanssa kartoitat lähtötilanteesi ja teette elintapakartoituksen. Sen pohjalta suunnittelette sinulle yksilöllisen Eroon nikotiinista -muutosohjelman.
Oma työterveyshoitajasi on tukenasi koko vuoden ja tapaat häntä kuukausittain etävastaanotolla tai kasvotusten. Hänen kanssaan voit keskustella muutospolulla kohtaamistasi haasteista sekä aiheen ympärillä mieltäsi askarruttavista asioista. Työtereyshoitajasi tukee sinua tavoitteissasi ja kannustaa sinua eteen päin.

Mitä muutospolku sisältää?

Pähkinänkuoressa muutospolkuun kuuluvat

1. Työterveyshoitajan tapaamiset x 12 ja verenpainemittaukset x 12
2. Laboratoriotutkimukset x 3: alussa, keskellä ja lopussa sekä tarpeen mukaan ohjaus lääkärille ja Champix-lääkehoito
3. Psykologin tapaaminen x 1: vinkkejä mitä teen jos repsahdan
4. Loppuyhteenveto sekä tarvittavat jatkotoimenpiteet

Lähtötilanteen kartoittamiseen kuuluvat laboratoriotutkimukset ovat tarvittaessa
• TTH Screen (maksa-arvot, verenkuva, sokeri, kolesteroli)
• Spirometria
Tutkimustulosten pohjalta järjestetään tarvittaessa seuranta ja mahdollisesti myös lääkärin tapaaminen. Tutkimukset tehdään myös muutospolun puolivälissä ja lopussa.

Tapaamisessa psykologin kanssa saat vinkkejä
• miten toimia, jos tavoitteet eivät toteudu ja tulee repsahduksia?
• mitä repsahdus edes tarkoittaa, jos halutaan pysyvää muutosta?
Tapaaminen on tunnin mittainen.

Jos haluat päästä eroon nikotiinista ja tarvitset tukea, ota yhteyttä omaan työterveyshoitajaasi. Eroon nikotiinista -muutospolulla saat tukea pysyvän elämänmuutoksen rakentamiseen.

Mitä muutospolku maksaa?

Tradekan sairauskassa tukee kassan jäseniä kustannuksissa Eroon nikotiinista -muutospolulla ja korvaa suurimman osan sen kustannuksista. Sinulle jää omavastuu-osuudet.

Alla vuoden 2024 hinnaston mukaiset hinnat. Hinta kannattaa aina varmistaa Terveystalolta.

Työterveyshoitajan ensitapaaminen
• ensitapaaminen 60 min aika 69,38€, josta sinä maksat omavastuun 13,87€
• työterveyshoitaja ohjaa sinut tarvittaessa lääkärille

Työterveyshoitajan tapaamiset muutospolun aikana
• kuukausitapaaminen 30 min aika 34,69€, josta sinä maksat omavastuun 6,94€. Tapaaminen sisältää verenpainemittauksen.

Laboratoriokokeet
• TTH Screen (maksa-arvot, verenkuva, sokeri, kolesteroli) sekä TSH (kilpirauhanen) 61,50€+19,50€, josta sinä maksat omavastuun 12,30€+3,90€
• Spirometria 38,48€, josta sinä maksat omavastuun 7,69€

Psykologin tapaaminen
• 139,57€, josta sinä maksat omavastuun omavastuun 27,91€

Työterveyslääkärin tapaaminen tarvittaessa
• 57,20-85,79€, josta sinä maksat omavastuun omavastuun 11,44-17,16€
• Jos tarpeen lääkäri määrää sinulle Champix-lääkehoidon